De kapoenen in onze klas zijn...

Hala, Thibault, Jens, Manon, Mert, Jason, Merve, Silke, Milan, Elle, Bryan, Siebe, Noortje, Merel, Cyriel, Jules, Zahra, Lara, Seppe, Antoineta, Anna Livia, Dilara, Liana, Elias, Amber, Kane, Robbe en Arjen.

04-09-2012

Binnenkort zal deze blog niet meer bereikbaar zijn vanuit de website van de school. Voor het nieuwe schooljaar 2012-2013 kan je hier onze blog volgen!

(van daaruit zal je ook deze blog nog kunnen bereiken)

02-07-2012

Op naar het eerste leerjaar!

We zijn heel fier op ons 28 kleuters!!! Na de vakantie start iedereen in het eerste leerjaar, al zal het bij de één al wat vlotter gaan dan bij de ander, maar we zijn er zeker van dat iedereen zijn uiterste best zal doen!
We wensen iedereen een deugddoende vakantie met hopelijk meer zon dan regen:-)

De kleuters mochten al eens de sfeer opsnuiven in het eerste leerjaar bij juf Els en juf Ellen.







Foto's: in het eerste leerjaar

Sportdag

De laatste week van het schooljaar hadden we onze sportdag. We mochten ravotten op een bewegingsparcour in de turnzaal, iedereen bracht zijn eigen fiets mee naar school, we konden naar hartelust springen op het springkasteel, we deden een picknick en in de namiddag maakten we een wandeling rond het Damvalleimeer. Gelukkig was het een stralende dag zodat we volop genoten hebben!








Bekijk hier alle foto's van de sportdag



Rollebolle

Samen met de tweede kleuterklas gingen we naar de sporthal in Laarne voor een leuke rollebolle-namiddag.
Kijk maar naar de foto's om te zien wat we daar allemaal konden doen!




Foto's rollebolle

04-06-2012

Schoolfeest!

Het schoolfeest was alweer een groot succes! Alle kinderen zetten hun beste beentje voor om er een mooie show van te maken. En gelukkig was ook een stralende zon van de partij.

Proficiat aan al onze artiesten!!

13-05-2012

Mama's koken in de klas

Naar aanleiding van Moederdag kwamen de mama van Silke en de mama van Seppe eens kokkerellen in de klas.  De lekkere cakejes en milkshake vonden we superlekker en de mama's waren topchefs !
Bedankt mama's voor de leuke dag !



12-05-2012

Zaaien en confituur maken

Ondanks het slechte weer hebben we toch af en toe een zonnig moment gehad om te zaaien. We denken nog vaak aan de bijtjes en daarom hebben we bloemenzaad gekozen waar de bijen verzot op zijn. Ook maandblad HUMO droeg zijn steentje bij.Vorige maand zat er een extra cover rond die je kon planten met zaadjes ingewerkt. Die hebben we ook samen geplant en de kleuters vonden het super!

Deze week dachten we dan meer aan onze lieve mama's en hebben we rabarberconfituur gemaakt. Heel lekker! Hopelijk denken de mama's er ook zo over...
Aan al de mama's een fijne moederdag gewenst! Geniet van jullie dag!

Bekijk hier onze leuke foto's


17-04-2012

De bloemen en de bijtjes

Nee, nee, we hebben het niet figuurlijk gehad over de bloemen en de bijtjes, daar is het nog een beetje te vroeg voor :-)
We hebben het deze week over de echte bijtjes en de pracht van bloemen die voor de bijen heel belangrijk zijn!
Jullie zoon/dochter heeft misschien al verteld over wat ze zoal geleerd hebben. We weten ondertussen dat er veel verschillende soorten bijen bestaan, we kennen het verschil tussen een bij en een wesp, we weten dat we er niet mogen naar slaan, want dan worden ze boos en durven ze wel eens te prikken (vooral de wespen dan), we hebben een leuke stuifmeelrace gehouden én we kregen de mama van Kane op bezoek in de klas die ons heel wat meer wist te vertellen.
We mochten ook lekkere honing proeven, we konden een echte bijenkorf van dichtbij bekijken, we kregen een honingsnoepje en nog zoveel meer ... Dankuwel mama Imker!! Het was heel boeiend!

We weten allemaal dat het bijenaantal sterk aan het verminderen is, vooral door het gebruik van pesticiden. We willen met z'n allen proberen daar wat aan te doen! Want zonder bijen is er ook geen bestuiving, geen nieuwe bloemen, geen lekkere vruchten... Zorg dragen voor onze bijtjes is dus de boodschap!











We gingen ook nog een kijkje nemen achter de bibliotheek waar een bijenkast en een bijenhotel staan. Een bijenhotel kan je gemakkelijk zelf maken en ergens in je tuin hangen. Ik heb er eentje en het is al bewoond! Info daarover kan je vinden op internet: klik hier en je vindt er heel wat leuke sites. Succes ermee!




Kijk hier voor alle foto's

06-04-2012

Lekkere eitjes!

Tijdens ons thema Pasen hebben we ook lekker gekookt. We maakten eieren (van onze eigen kippen) klaar op vier verschillende manieren: gekookte eieren, roerei, eierkoek en spiegelei. Iedereen mocht een beetje meehelpen en daarna van alle eitjes eens proeven. Wat was dat smullen!
We wensen iedereen een vrolijk Paasfeest!

Thema Pasen

04-04-2012

De Paashaas op school

De laatste dag voor de paasvakantie kwam de Paashaas op school.  Hij verstopte de eitjes in de tuin aan de speelplaats en voor iedereen lag een lekker zakje chocolade eitjes. We hadden ook een leuk paasmandje geschilderd met een kip en kijken nu al uit naar het zoeken bij ons thuis !  We vierden die dag ook de verjaardag van Siebe en Merve.

Vrolijk Pasen !

18-03-2012

Cijfers en Letters

We zochten vorige week naar cijfers en letters op straat, in de klas, en thuis.
We schreven onze naam en versierden die met allerlei knutselmateriaal, we stempelden van 1 tot 10 met getalbeeld en we schreven ook al een aantal letters in een schrijfboekje.
Af en toe moesten de kinderen thuis ook op zoek naar een voorwerp beginnend met de letter 'M', 'S' en 'P'.

11-03-2012

Op reis naar Afrika

De vorige weken gingen we op reis naar Afrika.  De kleuters konden zo kennis maken met een andere cultuur en levenswijze.
Naar aanleiding van de Fairtrade dag maakten we ook een Noord-Zuidbrochette met tropisch fruit en peperkoek met honing van een plaatselijke imker. En Jason's mama kwam een echt Afrikaans gerecht klaarmaken.
(Kijk voor meer foto's van de Fairtrade dag op de MOS-site)
Sommige kleuters brachten zelf voorwerpen mee van dit land en de juf bracht haar djembé mee om muziek te maken.
We leerden een Afrikaans liedje en we knutselden een Afrikaans masker.
Juf Sarah kwam ook een namiddag in de klas om een spelletje te spelen.

19-02-2012

Carnavalfeest

Op het jaarlijks carnavalfeest waren de kleuterjuffen en de juffen van het eerste en tweede leerjaar verkleed in de smurfen.  Samen met Kooksmurf, Hippe smurf, Slaapsmurf, Babysmurf en Smurfin was het een leuke dag en konden we dansen, zingen, confetti gooien en pannekoeken eten !
Er was ook een leuke voorstelling met een gekke tovenaar met poppen.

 

Workshop "Afval sorteren"

 
Met Marijke van natuureducatie Buiten-Wijs stapten we samen in het verhaal van Egel Prik en zijn vriendjes van het boshuis. Op een mooie zomerdag kwamen veel mensen wandelen, spelen en fietsen in het bos. De mensen lieten heel wat afval achter. Samen met de kleuters werd er actie ondernomen om de dieren terug gelukkig en beter te maken.
De kinderen kregen inzicht in wat de rampzalige gevolgen zijn van zwerfvuil voor de dieren en leerden sorteren en recycleren.

Het fotoalbum vind je hier

Dikketruiendag

Opwarmen met de ijsbeer
Ook dit jaar deden we met gans de school terug mee aan de achtste editie van de Dikketruiendag. Zo roepen we een halt toe aan de opwarming van de aarde en de klimaatsverandering.
De verwarming ging enkele graden lager en aan een verdwaalde ijsbeer beloofden we de energiezuinige tips voor thuis en op school vol te houden zodat het ijs op de Noordpool wat minder vlug gaat smelten.
Er was ook een energiezuinige maaltijd: lekkere tomatensoep met balletjes en brood !

Klik hier voor de foto's

De prehistorie


Miljoenen jaren geleden leefden de dinosaurussen.
We brachten van de bibliotheek allerlei infoboeken mee over dino's en zo leerden we dat er planteneters en vleeseters bestonden.  Er bestonden ook dino's die in het water leefden en dino's die konden vliegen.
De Tyrannosaurus Rex was de grootste vleeseter met vlijmscherpe tanden! We leerden ook de Stegosaurus, Diplodocus (of Langnek) en de Triceratops (of Driehoorn) kennen.
De kleuters maakten ook een dino van klei en leerden een leuk liedje over de dino's die je hieronder kan bekijken:


04-02-2012

Op ontdekkingsreis in de ruimte

Voor de kleuters van K3  zijn planeten, kometen, astronauten, satellieten, ... niet meer onbekend.
Onze onthaalkring was voor 2 weken de ruimte en met onze telescoop keken we elke avond of we al terug de planeet aarde met mama of papa terug konden zien.
We leerden dat de maan rond de aarde draait en de planeten rond de zon. We knutselden een ruimteraket, we maakten een sterrenhemel en fantaseerden over ruimtemannetjes ...
Kijk voor meer foto's naar onderstaande link.



22-01-2012

Pinguïns en ijsberen

Deze week was het thema pinguïns en ijsberen. Op de Noordpool leven de ijsberen en op de Zuidpool de pinguïns.
We leerden verschillende soorten pinguïns kennen, we keken naar een natuurfilm, we knutselden een pinguïn op een ijslandschap en we deden ook enkele proefjes met water en ijs.
De juf vertelde ook over de opwarming van de aarde en de gevolgen voor de ijsberen ...




Proficiat Cyriel !

Cyriel kreeg er een broertje bij: Léon is zijn naam en we kregen lekkere appelcake !
Proficiat !